top of page

לא רק חלבון ושומן - תזונה עשירה במיקרונוטריינטים


מיקרונוטריינטים אלה אותן מולקולות קטנות שנמצאות באוכל שלנו בריכוזים נמוכים יותר מהשוואה למאקרונוטריינטים כמו חלבון, שומן ופחמימות. המולקולות האלה חיוניות לבראיות שלנו ובעצם מדובר על ויטמינים ומינרלים שאנחנו חייביים לקבל מהתזונה כדי שהגוף שלנו יוכל להתקיים בצורה תקינה.

מדובר על כ30 מולקולות חיוניות כמו ויטמינים מסוג A, B, C, D,E ,K ומינרלים כמו ברזל, מגנזיום, סידן, פוטסיום, אבץ ורבים אחרים.

ויטמינים ומינרלים אלה חשובים מאוד לבריאות שלנו ומחסור בהם יכול להוביל למגוון מחלות כבר בגיל צעיר ובעיקר מחלות שקשורות לבריאות הנפש אך גם מחלות מטבוליות שונות כמו מחלות לב, סוכרת סוג 2, אוסטאופורוזיס וסרטן. מספר מחקרים אפידימיולוגיים מצאו קשר בין תזונה דלה במיקרונוטריינטים לירידה בבריאות ולעלייה באחזי התחלואה באוכלוסייה.


מהי תזונה דלה במיקרונוטריינטים?



כאן ישנן שתי אפשרויות:

1, מדובר על מקרים של תת תזונה ומחסור במזון טרי, זמין באוכלוסיות עניות ברחבי העולם או

2, מה שנפוץ יותר היום, תזונה מערבית טיפוסית שמורכבת בעיקר ממזון מעובד ומתועש שגם כאשר מוסיפים לו ויטמינים ומינרלים, היעילות שלהם מוטלת בספק אם הם נצרכים בתור תוספת מלאכותית למזון המעובד.

הקשר בין המיקרונוטריינטים לתחלואה קיבל גם חיזוק נוסף במספר מחקרים מבוקרים שהראו כי תיסוף של מיקרונוטריינטים במינונים גבוהים יכול לשפר סימפטומים של חרדה, דיכאון ופוסט טראומה. מדובר על טיפול זול ויעיל יותר מתרופות פסיכיאטריות הקיימות היום.


אבל למה לחכות עד שהמחסור במיקרונוטריינטים יבוא לידי ביטוי בבריאות שלנו?


הרבה פעמים אנשים שעושים שינוי תזונתי לצורך שיפור הבריאות המטבולית, המנטלית או בשביל לרדת במשקל, מתמקדים בעיקר במאקרונוטריינטים (שומן, חלבון, פחמימה) כאשר הכמויות והיחס ביניהם יקבעו בצורה משמעותית את כמות המזון שאנחנו אוכלים ואיך התזונה תשפיע על המטבוליזם שלנו וגם על הרכב הגוף מבחינת מסת שריר ושומן. לשינוי במאקרונוטריינטים, כמו למשל בתזונה דלת פחמימות, תהיה השפעה הגדולה והמידית על הבריאות שלנו אבל אם לא נספק לגוף את כל הויטמינים ומינרלים שהוא צריך, עם הזמן יכולים להתפתח מחסורים ואף מחלות שונות וזה למרות ההשקעה הגדולה שאנחנו עושים בכך שמשנים את התזונה במטרת להיות בריאים יותר.



תזונה המבוססת על מזון טבעי אמיתי תספק לגוף שלנו לא רק את המאקרונוטריינטים באיכות, כמות ויחס שאנחנו זקוקים אלא גם את כל המיקרונוטריינטים החיוניים לבריאות שלנו. ניתן לקבל את כל הויטמינים והמינרלים ממזון מן החי שדחוס מאוד בנוטריינטים והם נמצאים שם בזמינות גבוהה מאוד לגוף שלנו. לצורך כך, חשוב מאוד לבסס את התזונה על מזון מן החי מגוון שכולל אכילה של כל חלקי החיה "מאף עד לזנב" וגם דגי ים קטנים ופירות ים העשירים מאוד במינרלים. לאכול "מאף עד לזנב" זה אומר לאכול גם איברי פנים כמו לב, כבד, טחול, מוח ומח העצם וגם חלקים שמכילים סחוס והרבה ג'לטין.


ניתן לקבל חלק מהמיקרונוטריינטים ממזון צומחי אך בדרך כלל מדובר על זמינות נמוכה יותר לגוף שדורשת אכילה של כמויות גדולות מזון על מנת להגיע לריכוזים רצויים בגוף. הטבע והאבולוציה שלנו דאגו לכך שכל מה שאנחנו צריכים נמצא במזון מן החי בדחיסות ובזמינות גבוהה ובלי צורך בעיבודים שונים ומסובכים שמעלים את זמינות הנוטריינטים ומנטרלים רעלנים כמו במקרה של מזון צמחי שדורש בישול, הנבטה, התססה וכו' וגם אז לא יכול לספק לנו את הכל וידרוש תיסוף של ויטמינים שהיעילות במקרה הזה כאמור מוטלת בספק.


מה אפשר לעשות כבר היום?



קודם כל לוותר על כל המזון המעובד שיש לכם במזווה ולהפסיק לאכול מזון "זבל" שנמצא בסופרמרקט או במסעדות של מזון מהיר ולבסס את תהזונה שלכם קודם כל על מזון טבעי אמיתי, לא מעובד בצורה תעשייתית ועדיף שיהיה דל בפחמימות וברובו מן החי. לאכול בשר עם המיצים שלו, מרקים, ציר עצמות וגם לא לשכוח לאכול איברי פנים כמו לב, כבד ומוח שעתירים מאוד מיקרונוטריינטים החיוניים לבריאות.


זה טעים, זה מזין את הגוף וזה בריא.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page