הקמתי את הקבוצה תזונה קטוגנית פליאוליתית PKDIsrael
בסוף שנת 2018 במטרה אחת ברורה, להביא לארץ את התזונה הנפלאה הזאת שנקראת PKD ולבנות מקום בטוח לכל אותם אנשים שמחפשים להרוויח בחזרה את הבריאות שלהם בעזרת תזונה בריאה ומבריאה.
אז איך כל זה התחיל?
במשך שנים של המסע שלי בעולם הקטוגני/דל פחמימה חיפשתי מהי התזונה המושלמת והאופטימלית ביותר עבורנו בני האדם. האם מצאתי? ברור שלא וכנראה גם לא אמצא... ובכל זאת אספתי כמה תובנות לאורך הדרך. הרוב בזכות אנשים נפלאים שמלווים אותי לאורך הדרך, חלקם אפילו מהימים הראשונים שלי במסע זה. אם כבר הגענו להתחלה, אז המסע שלי התחיל מתזונת הפליאו שלדעתי גם היום היא יכולה להיות הבסיס ומאין נחיתה רכה לעולם הדל-פחמימה מכיוון היא מדברת על אוכל אמיתי, לא מתועש, מזונות מלאים וטבעיים, על כך שכדאי לבסס התזונה על שומן וחלבון וכמובן הורדה של דגנים, קטניות, מוצרי חלב, סוכרים ושמנים צמחיים. בעצם, בפליאו נמנעים מכל אותם מזונות שכיום מבינים יותר ויותר שהם גורמים את עיקר הבעיות הבריאותיות המודרניות. השילוב של כל המזונות האלה בתזונה מזיק מאוד למטבוליזם תקין של הגוף ובדרך כלל מסתיים באכילת יתר, עלייה במשקל, תנגודת לאינסולין וסינדרום מטבולי. אך לצערי, גם לפליאו בארץ וגם בעולם נכנסו הרבה בעלי אינטרסים כלכליים והשפיעו מאוד על התזונה הזאת עם הכנסה של כל מיני מזונות שלא היו זמינים בתקופה הפליאוליתית כמו מוצרי החלב ומוצרים מעובדים המיוצרים מתחליפים כמו קמחים וחמאות אגוזים, מאפים, קינוחים וכל מיני תחליפים אחרים. תחום הזה חדר גם לעולם הקטוגני בשנים האחרונות עם שימוש נרחב בממתיקים מלאכותיים ומזונות מעובדים אחרים. עד כמה שתזונת הפליאו יכולה להיות התחלה נפלאה למי שעושה שינוי תזונתי או כתזונה בריאה לילדים או אנשים בריאים, תזונה זו פחות מתאימה לאנשים עם מחלות כרוניות קיימות או לחלופין, היא תמיד מספיקה למנוע התפתחות של מחלות כרוניות או אוטואימוניות. הסיבה העיקרית היא כי תזונת הפליאו לא מצליחה להתמודד בצורה יעילה עם דלקת ובנוסף לכך, היא מתבססת על מגוון מזונות צמחיים שיכולים לפגוע בבריאות המעי ולגרום לתגובה אוטואימונית בגוף.
פרק הבא במסע התזונתי שלי, התזונה הקטוגנית אשר בשנים האחרונות תפסה פופולריות גדולה מאוד בארץ ובעולם. התזונה הקטוגנית, במקור תזונה טיפולית שמדמה צום, מצליחה להביא את הגוף למצב של אינסולין וגלוקוז נמוכים מאוד וגם מורידה את הדלקתיות, בין היתר בזכות גופי קטון המיוצרים מחומצות שומן בכבד. לגופי קטון יש תכונות אנטי-דלקתיות והשימוש בהם נמצא יעיל במגוון מחלות ומצבים דלקתיים שונים. התזונה הקטוגנית היא אחת התזונות הנחקרות ביותר שיש בעולם והיא יעילה מאוד כטיפול באפילפסיה והיא גם בעלת פוטנציאל טיפולי במחלות מטבוליות נוספות כולל סרטן. הרכב התזונה הקטוגנית יכול לשחק תפקיד מכריע ביכולתה הטיפולית במצבים בריאותיים שונים, מכיוון שלא תמיד מספיק להביא את הגוף למצב של קטוזיס ולהוריד את רמות האינסולין, במקרים רבים חייבים גם להימנע ממזונות מסוימים שפוגעים בבריאות המעי, בחיידקי המעיים, בכלי דם ומעוררים תגובות דלקתיות ו/או אוטואימוניות בגוף. גם כאן, בדיוק כמו במקרה של פליאו, יש חדירה של גופים כלכליים רבים ושיווק של מוצרים קטוגנים שונים כמו לחמים, חטיפים, תחליפים שאמנם ישאירו אתכם בקטוזיס אבל לאו דווקא יתרמו לבריאות שלכם לאורך זמן.
מה הפתרון? במקרה של מחלה אוטואימונית או מחלה מטבולית קשה, חשוב להיצמד לתזונה המורכבת רק ממזונות שהכרחיים לגוף האדם. ניתן לקרוא לזה "תזונה חיונית" או במקרה שלנו "תזונה קטוגנית חיונית". בתזונה זו נצרוך אך ורק מזונות שהגוף שלנו חייב לקבל על מנת לתפקד בצורה מלאה אך לא מעבר לזה. תזונה כזאת תחייב הימנעות מרוב המזונות שקיימים היום. מדובר על המזונות שמעוררים דלקת או יכולים לגרום לרגישות או תגובה אלרגית בגוף וכמובן המזונות עם הרבה פחמימות שגורמים לעלייה של סוכר בדם. אז איך נצליח לספק לגוף את כל מה שהוא צריך כדי להיות בריא וחזק ויותר מכך, להילחם במחלה?
כאן אנחנו מגיעים לפרק נוסף במסע התזונה והוא "התזונה הקרניבורית", שתפסה תאוצה בעולם בעיקר בזכות הפלאים שהיא עושה לאנשים שגם "סתם" רוצים לרזות וגם במצבים בריאותיים קשים יותר כמו מחלות אוטואימוניות ונוירולוגיות שונות. התזונה הזאת גם נתמכת אבולוציונית על פי ממצאים רבים, כמו אנליזה של אתרים ארכיאולוגיים, שרידי גופות ועצמות ופיזיולוגיה של הגוף שלנו, למשל מבנה של מערכת העיכול. תדמיינו לעצמכם שיש היום מאות אלפי אנשים בעולם שלא אוכלים מזון צמחי ומרגישים מצויין ללא חוסרים תזונתיים. בעצם, היום מבינים יותר ויותר כי מזון מן החי מספק לנו את כל הנוטריינטים שהגוף שלנו צריך. עכשיו הגענו לפרק נוסף ומאוד משמעותי במסע התזונתי שלי והוא מוקדש ליום בו נחשפתי לקליניקה צנועה בהונגריה בשם פליאו מדיצינה. מדובר על קליניקה הראשונה וגם היום אחת הבודדות בעולם אשר מטפלת במטופלים שלה בעזרת תזונה קרניבורית קטוגנית או יותר נכון פרוטוקול טיפולי בשם תזונה פליאוליתית קטוגנית. פרוטוקול זה פותח בקליניקה והיום הוא נוסה בהצלחה על מעל 5000 מטופלים עם מגוון מחלות שונות. פליאו מדיצינה פרסמו מספר מאמרים מדעיים שכוללים כמה Case Reports ומאמרי סקירה בנושא והם מציגים את התוצאות שלהם בכנסים ופודקאסטים ברחבי העולם.
והנה אנחנו מגיעים לפרק המרכזי במסע שלי וזה הקמת הקבוצה שלי תזונה קטוגנית פליאוליתית PKDIsrael. הסיבה העיקרית לפתיחת הקבוצה הייתה כי לא הצלחתי לבטא את עצמי בשום קבוצה פליאו/קטוגנית אחרת. הקבוצה הזו הוקמה בשביל להוות בית לכל מי שרוצה לעשות שינוי תזונתי ולאכול תזונה קטוגנית, קרניבורית, פליאוליתית אמיתית וכל השילובים שלהם ולפי המטרות והצרכים הבריאותיים של כל אחד. אני כן תומך מאוד בפרוטוקול הטיפולי של PKD ,אבל צריך להבין שמדובר על פרוטוקול טיפולי מאוד קפדני ויעיל, כמו תרופת מרשם אבל לא דווקא מחויב במציאות של כל אחד ואחת שרוצים/ות לאכול בריא ולשמור על בריאותם בשלבים שונים של החיים.
אני מאמין בשינוי תזונתי אמיתי לכל החיים וזה מסע ארוך שבו לפעמים לא פשוט מול הסביבה הקרובה וסיטואציות שונות שאנחנו פוגשים ביומיום. כדי שהשינוי הזה יצליח, צריך להתאים אותו לאורח החיים ולמצוא איזון כך שהתזונה לא תקשה יותר מדי או בכלל על ההתנהלות שלנו מול סביבה ולהיפך. יכול להיות הבדל מהותי בין השלבים הראשונים של השינוי התזונתי שדורשים הקפדה רצינית יותר בשלב השיקום לבין שלב התחזוקה שמאפשר יותר חופש פעולה. בהתחלה אנחנו רוצים להכיר את התזונה ולהתרגל אליה, להסתגל לקטוזיס, להביא את הגוף למותאמות לשומן, לטפל בתנגודת לאינסולין ואם יש מחלות אחרות, אפילו אם מדובר על "סתם" לרדת במשקל וכמובן להבריא את הגוף אחרי שנים של תזונה לקויה. זה שלב קריטי שבו צריך להקפיד יותר על מנת להגיע בבטחה לתוצאות הרצויות. בהתחלה יש סיפוק רב והרבה מוטיבציה שעוזרים לצלוח את התקופה הראשונה ובאמת הרוב מגיעים לתוצאות מרשימות מאוד. אבל, אחרי השלב הראשון מגיע שלב התחזוקה וזה הדבר אמיתי שיקבע בעצם את ההצלחה האמיתית של השינוי התזונתי. הרי מה זה שווה אם זה זמני בלבד. שלב התחזוקה יכול להיות קשה יותר וכאן צריך להבין ולבחור את המלחמות שלנו. כך למשל, הרבה מהקרניבורים בעולם הופכים להיות מה שנקרא היפרקרניבורים. זה אומר שאנשים כן מכניסים מעט מזון מן הצומח לתזונה שלהם לאחר שעברו את השלב הקרניבורי הנקי והגיעו למטרות שלהם. תעופות מהתזונה זה משהו שקורה לכולם, בין אם זה מתוכנן או לא וכן גם לי. אמנם אני לא מפרסם את זה ברבים כי אני לא חושב שצריך לעודד את זה, אבל אני חושב שזה מאוד אנושי וכמו כל דבר אחר בחיים, הקפדה על משהו ב100% מוחלטים לא ריאלית וגם לא תמיד בריאה לנפש, כל עוד כמובן שהבריאות מאפשר זאת. כמובן שאם מזון כזה או אחר יגרום לי לכאבים במערכת העיכול ומקום אחר, אמנע ממנו בכל מחיר. כך נוהגים רוב האנשים בעולם הקרניבורי קטוגני והחוכמה כאן לדעת לנהל את זה נכון, כל אחד בחומרה ובתדירות שלו ובסופו של דבר להתאים לעצמו את התזונה האופטימלית בהתאם לצרכים ויכולת הביצוע.
אז לסיכום של הפוסט הארוך הזה, התזונה האופטימלית תהיה תזונה שאתם מצליחים להתמיד בה לאורך זמן, מצליחים לשמור על הבריאות שלכם ובהתאם למטרות שהצבתם. כדאי מאוד להתאים את התזונה לכל שלב בחיים, בהתאם למצב הבריאותי ותוך למידה עצמית והקשבה לגוף. למשל, אדם צעיר ופעיל פיזית לא בהכרח צריך לאכול באופן זהה לאדם שמתמודד עם מחלה קשה שחייב "להרעיב" את הגוף כדי להיות בקטוזיס יציב ועמוק לפחות עד לשלב ההחלמה. זה נכון בעיקר לשלב התחזוקה כאשר מכירים את התזונה היטב והגוף מותאם לשומן. זהו השלב שבו אנחנו חייבים לספק לגוף כמות דרושה של מאקרו ומיקרו נוטריינטים בהתאם למצב הבריאותי, גיל ורמת הפעילות ולכן כדאי מאוד להיצמד לבסיס התזונה לפחות ב90% מהזמן ואם הבריאות לא מאפשרת אחרת אז כמה שיותר קרוב ל100%. גם צום יזום או טבעי כתוצאה מהקפדה על התזונה ומותאמות לשומן עשוי להיות בעל ערך בריאותי רב. מה שיכול לעבוד בחודשים הראשונים לא בהכרח יספיק לכל החיים ולהיפך. בסיס התזונה מורכב ממזונות אמיתיים ומלאים, דחוס בנוטריינטים ודל פחמימות, שברובו המכריע מגיע מן החי כמו בשר שמן, ביצים, דגים ופירות ים. לא מומלץ לצרוך מזון צמחי, מוצרי חלב שמנים ולא מעובדים, זרעים ואגוזים טבעיים, אך אלה יכולים להיות חלק קטן מהתזונה אם אין רגישות או אלרגיה ומומלץ להימנע מהם לגמרי בשלב ההסתגלות, השיקום, הירידה במשקל.
בשורה התחתונה תזונה מהווה אולי את המרכיב המשמעותי ביותר בפאזל הבריאות וחשוב מאוד למצוא את זו שעובדת לכם לאורך זמן ולהנות ממנה.
Commenti